Klarinetvidenskab

For klarinet- og musikhistorieinteresserede

Jeg har samlet nogle artikler og informative sider for nørder som jeg selv. Jeg er altid på jagt efter viden om den musik jeg spiller og de klarinetter jeg bruger. Det er lidt forvirrende. Jo mere jeg lærer, desto mere bliver jeg klar over hvor meget jeg ikke ved. En ting jeg stadig må undersøge er, om Albert klarinettens eftertragtede tone befinder sig i instrumentet eller i den musiker som spiller !!
Her er, hvad jeg har fundet ud af indtil videre:

 

My clarinets

Klarinetterne jeg har spillet på i tidens løb, med nogle historier…
Mine klarinetter

 

 

Claes Oldenburg and Coosje van Bruggen, New York, Photograph by G.R. Christmas

Jeg er klar over at jeg spiller på Albert system. Men er alle klarinetter med tysk system Alberter, eller er der andre systemer i den tyske gruppe?
Albert, Öhler eller Böhm

 

 

Albert System, Eugene Albert

Nogle af de gamle mestre fortæller om hvorfor de har valgt at spille Albert, og hvorfor de synes den er så enestående. Mange hævder at tonen er forskellig fra Böhm. Nogle, at Böhm er en moderne klarinet med nøjagtigt de samme akustiske egenskaber – bare lettere at spille på
Albert systemet

 

Diapason Normal, Koenig's tuning fork, copy

Jeg ville finde ud af hvorfor vi er så forsigtige, næsten fanatiske, angående stemningen når vi er på jagt efter en ny historisk klarinet, og faldt over denne fantastiske historie om kammertonens historie.
Kammertonens historie

 

Jacob Denner Klarinet - Rekonstruktion

Interessant artikel af Jürgen Bräunlein. Historien om klarinettens opfinder, Johann Christoph Denner. Til information: Den er på tysk!
Den Første Klarinet14. Januar - 1690

 

George Lewis

Et interview med George Lewis kort før hans død i 1968 fra Tom Bethells bog: “A Jazzman from New Orleans”. George fortæller om mange aspekter af sit liv som musiker: New Orleans jazzens stil, de forskellige instrumenter og musikere, klarinetter og teknik, klarinetblade og andre ting…
George Lewis Interview

 

Eberhard Krauts Selmersamling

Eberhard Kraut, ekspert i ‘Hvem spillede hvilken type klarinet’ i New Orleans jazz, fortæller her om klarinettister som spillede Selmer. Om de specifikke modeller helt ned til mindste ikke desto mindre vigtige detaljer og finurligheder. Indtil videre er denne fantastiske artikel desværre kun tilgængelig på tysk.
Henri SELMER klarinetter i jazz

 

 

SELMER klarinetter i A og Bb, “Full-Albert“-System som dem Johnny Dodds spillede på i 1925

Eberhard Kraut har leveret denne spændende artikel til ‘rohrblatt’ – et tysk specialmagasin for oboister, klarinettister, fagottister og saxofonister. Det er en fin efterfølger til den forrige artikel:  ‘Henri Selmer klarinetter i jazz’
Selmer Albert klarinetter i jazz

 

Wurlitzerkatalog 1930

Endnu en spændende artikel på tysk af Eberhard Kraut. Historien om George Lewis’ metalklarinet. Han benyttede den på Bill Russells berømte indspilninger fra 1943/44. Bonusanekdote: Hvordan Burgundy Street Blues blev til.
George Lewis’ Metalklarinet

 

George Lewis - Ice Cream

Alt om Penzel-Muellers klarinetter og deres benyttelse i den tidlige jazz. Gorge Lewis lod til at være særligt glad for dem…
– af Eberhard Kraut. 
George Lewis’ Penzel-Mueller Klarinet

 

 

Alt om Noblet-klarinetter og deres benyttelse i dag og i den tidlige jazz
– af Eberhard Kraut.  
Noblet klarinetter i jazz

Leave a Reply

Your email address will not be published.

X