Mine Klarinetter

Her er mit udvalg:

LampeNo NamePenzel MüllerBuffet CramponSelmer K3488Selmer M1900Selmer K6164Harry PedlerForté Eb

Jeg vil forsøge at beskrive mine klarinetter her. Måske med en lille historie eller to – Fra venstre:

 1. “Lampe”. Intet mærke, simple system, formodentligt begyndelsen af 1900-tallet. Købte den billigt i elendig stand på et loppemarked. Satte den i stand, og opdagede at den stemmer ½ tone for højt. For at den ikke skulle gå til spilde, byggede jeg den om til en lampe.
 2. “Intet mærke”. Helt anonym. Intet spor efter et label. Men den var billig!!! Min første Albert klarinet. Jeg fik den kort efter min første George Lewis indspilning, et sæt, en A og en Bb. Jeg købte dem af en ven for 6 øl.
 3. “Penzel Müller”. En kraftfuld klarinet lavet i New York af tyske indvandrere. Det er stadig en af mine favoritter. Desværre stemmer den ikke så godt. Serienummeret fortæller, at den er fra begyndelsen af 1940erne. Den er købt i New Orleans af min ven og klarinet-sponsor Mogens Møller Jensen. Chris Burke solgte den til os med en alt for kort birne. Derfor måtte jeg købe en ny fra Buffet, for at få den til at stemme. Så flækkede schallstykket, og jeg fik fat på et A. Andersen (aner ikke hvem det er!). Det betyder, at det kun er kroppen som er Penzel Mueller.
  Tilsyneladende syntes George Lewis også godt om Penzel-Müllers klarinetter. Læs denne interessante artikel af Eberhard Kraut.
  Klarinetten er nu solgt til en ven og entusiast, som manglede en god Albertklarinet.
 4. “Buffet Crampon”. 1914. Et dejligt instrument. En klassisk Albert med den karakteristiske overblæsningsklap. Jeg spillede på den nogle år, afvekslende med Penzelen. Perfekt intonation, men tonen er lidt for tynd til jazz. Det fik mig til at søge efter en kombination af disse to…
  Klarinetten er afhændet – Som delvis betaling for min seneste Selmer.
 5. Efter et års undersøgelser fandt jeg ud af at det skulle være en “Selmer”. Et halvt år efter dukkede én op på eBay. Altså min foretrukne model. Næsten perfekt. Lav intonation, Stor boring, 4 ringe. Det bedste klapsystem jeg nogensinde har set. En finurlig ting ved den er, at den går ned til det dybe Eb. Temmelig usædvanligt og irriterende, men det vænner jeg mig nok til. Serie K fra ca. 1924 med gammelt logo i original kasse – tidligere ejet af et medlem af “Fat Waters and His Danceonians” (hvem de så end var). Denne klarinet er solgt videre.
 6. “Selmer”. Serie M fra 1939. Mens jeg var i færd med at byde på serie K klarinetten, dukkede min ven og klarinetsponsor Mogens op med en Selmer han havde købt et par år tilbage. Det har ikke været muligt for mig at vriste den fra ham, men nu bad han mig afprøve den for ham. “Der er noget i vejen med den når den bliver varm”, påstod han. Fantastisk tone, men klap-arbejdet er ikke det mest elegante. Der er en tredje ring til venstre hånd, og jeg kan ikke regne ud hvad den skal gøre godt for. Der var intet som helst i vejen med den!
  Den er nu leveret tilbage, da jeg har det bedre med klapperne på ovennævnte Selmer. I oktober 2018 besluttede Mogens at forære mig den… Tak Mogens !! (Nu må jeg så lære at håndtere den ekstra ring).
 7. “Selmer”. Serie K fra omkring 1927. Nyt logo. Det er svært a datere klarinetterne fra K-serien. Selmer har ikke gemt optegnelserne over hvornår de forskellige serienumre blev produceret. Men vi véd, at de skiftede logo i 1926. For eksempel véd jeg, at K 3633 har det nye logo, og K 3488 har det gamle. Læs mere om logo’erne og datér din Selmer klarinet her.
  Gammelt logo - SelmerNyt logo - Selmer
 8. “Harry Pedler” Premiere. 1933/34. Albert system metalklarinet, som jeg byttede mig til for en piccolofløjte. God til udendørs brug, da træklarinetter ikke er så glade for dårligt vejr. George Lewis spillede på en lignende model i 1940’erne. Læs denne spændende artikel på tysk
  af metalklarinetekspert Eberhard Kraut.
  Yamaha YPC 82Harry Pedler Premiere
 9. Street parader. Hvad gør man? Tusindvis af klarinetspillere dukker op. SPIL Eb-KLARINET!!! Ingen spiller Eb mere, selvom det var standard i New Orleans. Om ikke andet så for at irritere trombonerne lige foran!?! Jeg tror det er en “Forté” fra Tjekkiet. Logoet er temmelig slidt, så det er et gæt.

Således er kun tre af klarinetterne aktive i mine hænder:

Forté Eb-klarinet til brassband

Selmer 1927: 1. klarinet

Pedler metalklarinet: Til udendørs eller dårligt vejr


Læs mere om Albert system klarinetter her…
Lær om forskellen på Albert, Böhm og Öhler her…

X